ЗА ТЕАТЪРА

ТЕАТРАЛЕН ЕТИКЕТ

Дрескод и външен вид
Знаем за забързаното Ви ежедневие, за динамичния Ви живот, знаем колко трудно е да отделите време за изкуство, за развлечение, за почивка, знаем, че на театър идвате след работа. Затова не изискваме от зрителите определен дрескод. Разбира се, има и крайно неподходящи облекла –джапанки, къси панталони, анцузи. Етикетът изисква да свалите шапката си (дамите включително), за да не пречите на зрителите зад вас. Залите на театъра са отлично климатизирани през всеки сезон, каним Ви да оставяте връхните дрехи и багажа си на гардероб. Той е безплатен. Силните миризми (приятни или не) не са добре дошли в театъра поради близостта на зрителите в салона. Не се знае какво разкихва съседа Ви по седалка.

Пристигане в театъра
Прието е в театъра да се пристига 30 минути преди обявения начален час на представлението, за да имат зрителите достатъчно време да оставят палтата си на гардероб, да “напудрят носовете” си и да се настанят спокойно в залата.

Закъснения
Искаме в театъра да ви е хубаво! И да се връщате отново и отново. С цел приятното (за зрителите) и безпрепятствено (за акьорите) протичане на спектаклите закъснели зрители не се допускат в залите след началото на представленията. Концентрацията на живия актьор на сцената е решаваща за театралното случване. Актьорите ни са изключителни професионалисти и превъплъщаването им в образ отстрани изглежда като детска игра, но всъщност не е. Уважавайте тях и зрителите, които вече са се пренесли в света на спектакъла, елате навреме!

Настаняване
Можете да изчакате гонга за публика във фоайето на театъра. При сигнал за пускане на публика, салонният персонал започва проверка на входните билети и Ви насочва от коя страна на залата са Вашите места. В залата Ви посрещат разпоредители, които ще Ви настанят на местата Ви, ако не знаете къде се намират. В случай че сте се настанили и е необходимо други зрители да минат покрай Вас, за да стигнат до местата си, учтиво е да станете, за да се разминете комфортно.

Храни и напитки
В театралните зали не се консумират храни и напитки. Позволяваме внасянето само на жизненонеобходимата на всички ни вода (негазирана). Тъй като времето на спектаклите съвпада с времето за вечеря, Ви съветваме да хапнете леко преди влизането си в театъра.

Телефони и друга техника
След като се настаните в залата, ще прозвучи анонс, който ще Ви напомни да изключите електрониката, която може да произведе шум или светлина. Не са разрешени снимки и видеозаснемане по време на представленията. Те нарушават както концентрацията на актьорите, комфорта на зрителите, така и авторските права на всички създатели и изпълнители на спектакъла. Светещите екрани на телефоните смущават и визуалната среда на спектаклите. Зрители, които пречат на приятното протичане на представленията, ще бъдат помолени да напуснат залата.

Деца
Обичаме децата. Искаме да ги виждаме в театралните зали. Надяваме се, вие, техните родители, учители, възпитатели, да захранвате у тях любов към театъра. Важно е да знаете, че спектаклите на Драматичния театър НЕ са подходящи за деца под 12 години (някои и за под 14 години), затова не допускаме в залите малки деца. Разбира се, че има деца, които стоически ще изгледат цяло представление, дори ще го разберат, някои и ще го харесат. Но молим да ни се доверите, че в огромната си част сюжетите, театралните изразни средства, езикът не просто няма да бъдат разбрани, а са неподходящи за детската психика. Прекалено ранният допир на децата с театъра може да има обратен ефект по отношение на възприятието им на това изкуство. А създадем ли спектакъл, подходящ за по-малките, ще отбележим това в репертоара, в програмите и ще ги поканим. За нас ще бъде удоволствие!

Желаем Ви приятно гледане!