Солунските съзаклятници

от Георги Данаилов

120

минути

Loading..

Loading..

УЧАСТВАТ

Loading...

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

автор
Георги Данаилов
режисьор
Стайко Мурджев
драматург
Катерина Георгиева
сценограф и костюми
Никола Налбантов
музика
Петър Дундаков
хореограф и сценична пластика
Станислав Генадиев
фотограф
Георги Вачев
дизайн на плаката
Теодора Симова
текст на песните
Стайко Мурджев
трейлър
Жоро Ставрев и Георги Вачев

ОПИСАНИЕ

🏆 Награда „Икар“ 2023 - Маргита Гошева за ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
🏆 Номинация за „Икар“ 2023 - Стайко Мурджев за РЕЖИСУРА
🏆 Номинация за „Икар“ 2023 - Елена Кабасакалова за ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
🏆 Номинация за „Икар“ 2023 - Никола Налбантов за СЦЕНОГРАФИЯ
🏆 Номинация за „Икар“ 2023 - МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ - ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ О. МАСАЛИТИНОВ“ – ПЛОВДИВ
🏆 Награда „Пловдив 2023“ в раздел „Театър“ за спектакъла „Солунските съзаклятници“ с режисьор Стайко Мурджев.

„СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ е спектакъл за неистовите млади сърца като бурета с барут. За гърлата, в които има само хрип и само вой към небесата. За младия ум, потресен от непоправимата паянтова сграда на света. За опита несправедливото човешко общежитие да бъде поправено с тротил.

„СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ възкресява неистовия характер на българската епоха в началото на 20 век и разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в периода 15 – 17 април стар стил (нов стил – 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Целта им е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване положението на още поробените българи в Македония и Одринско. Групата на Гемиджиите взривяват сградата на Отоманската банка, френският кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града.

„СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ“ е за младите сърца на постоянната българска революция, която изяжда своите деца, преди да е започнала. За трагичното им умение да умират, преди да се научат да живеят. За опиянението им от смъртта като единствено възможен и приемлив изход към свободата.
За неумението на всички нас да мислим свободата и живота в едно.

ОТЗИВИ

"Мисля, че за последно изпитах физически естетическа наслада от изкуство през 90-те години, когато прочетох Сто години самота в оригинал. Сега ми се случва два пъти. Времеубежище е роман, за който ще цитирам баща ми - Георги Господинов е литературен Айнщайн, който създава литературен пространствено–времеви континуум в революционен стил с дълбока философска и обществено–политическа подложка. Постановката Солунските съзаклятници на Георги Данаилов е красива. И тя е революционна." - Илияна Конакчиева

"Много силно представление тази вечер на Пловдивския Драматичен Театър с постановката “Солунските Съзаклятници” от Георги Данаилов, режисура на Стайко Мурджев, сценография Николай Налбантов и чудесната музика на Петър Дундаков, която си заслужава да се чуе.
Те гостуваха на сцената на НТ “Иван Вазов” с това изключително сложно като драматургия произведение, с километричен текст и цялото изкарано на вик, което е страшно уморително и изцеждащо. Но трупата е сработена като часовник, дисциплинирана, образите изработени, трудът колосален.
Горещо препоръчвам да се гледат представленията на Пловдивския Театър, детайлно изпипани и изработени почти синематично, това е театър, обгрижен от изключителен Директор, рядко явление в България, от много добри драматурзи и режисьори, и от прекрасни актьори. Когато за една къща се грижат всички заедно, то тя е блестяща. Търсете и гледайте техните представления. Заслужава си!" - Румен Бояджиев

"Постановките, които правите са великолепни, а "Солунските съзаклятници" е представление от висока класа! Браво!" - Анна Добрева

"Грандиозен спектакъл, уникални артисти,впечатляващо представление на пловдивския театър !" - Елисавета Краваева

ОТЗИВИ В МЕДИИТЕ