Явор Карагитлиев

Композитор

Явор Карагитлиев е музикален продуцент, композитор, инструменталист и музикант с дългогодишен опит в музикалната индустрия в България и чужбина. Носител е на много национални и международни музикални конкурси и е сътрудничил с много признати музиканти и актьори. Важна част от кариерата му включва композиране на музика и звуков дизайн за театър и кино.

Явор завършва Национално музикално училище „Л. Пипков” в София, България, специалност класическа китара през 2014 г. През същата година композира и поставя музиката за първата си театрална пиеса, наречена „Първа любов” от Самюъл Бекет и режисирана от Константин Еленков.

През 2017 г. Явор е композитор и музикант на живо в Драматичен театър - Пловдив на пиесата „Опасни връзки” от Пиер Шьодерло дьо Лакло и Хайнер Мюлер, реж. Константин Еленков. През 2018 г. Явор става композитор и ментор на фестивала „Океан от любов” в Пазарджик за спектакъла „Славеят и розата” от Оскар Уайлд, реж. Константин Еленков. Година по-късно е назначен за композитор и ментор на същия фестивал в Пазарджик за спектакъла на "Тадуф - Тадуф" (случки от влака) от Агата Кристи с режисьор Константин Еленков. През 2020 г. Явор печели първа награда на „X Конкурс за съвременна хореография върху българска музика „Маргарита Арнаудова“ в София, по време на който балет „Арабеск“ изпълнява „C L E A N“ по музика, написана за случая от Явор и хореография на Деян Георгиев. Също през 2020 г. Явор издаде първия си албум, наречен „Egotrip“ с певицата и автор на песни Мила Роберт. В края на 2021 г. Явор прави музика и озвучаване в Драматичен театър - Пловдив на спектакъла „Коприна“ с реж. Диана Добрева, който е първият български спектакъл, участвал в „10-та театрална олимпиада“ в Будапеща, Унгария 2023 г. През 2022 г. Явор композира и поставя музиката за „Медея“ на режисьора Диана Добрева във Вилнюс, Литва. През 2023 г. композира музиката и звука в Драматичен театър Пловдив на спектакъла „Едип и пророците“ с реж. Диана Добрева. По-късно същата година композира музиката към „Лебедът” на режисьора Петър Батаклиев. През 2024 г. Явор е композитор и озвучител на спектакъла „Моби Дик“ на режисьора Диана Добрева в Народен театър „Иван Вазов“ в София, България. По-късно завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със специалност класическа китара.