Сако от велур

от Станислав Стратиев

УЧАСТВАТ

Loading...

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

постановка и мултимедийна концепция
Борис Панкин
сценография и костюми
Петър Митев
музика
Пламен Мирчев - Мирона
мултимедия
Бюро за пространствени решения с художник Калоян Панов-Паното

ОПИСАНИЕ

Езиковедът Иван Антонов (Тони Минасян) си купува сако от велур. В магазина е останало само едно – с малко косми по ръкавите и реверите. Започват подигравките: от таралежи ли го е шил, има ли си пърхот, страда ли от косопад? Иван се опитва да спре гаврата с любимото сако: пробва с ножички за кожички – космите се режат неравномерно, сяда на бръснарския стол, за да подстрижат сакото – взимат го за луд и го гонят. Отчаян, решава да отиде на село – там, където стрижат овце и да минат сакото с машинката. Но се оказва, че за да го подстрижат, трябва сакото да бъде вписано като частна овца. Иван се съгласява. Сакото е подстригано! Иван Антонов е записан в регистрите като притежател на овца.
В дома на Иван започват да валят писма: за плащане на данък, за инжекции, за противошапна ваксина, за глоби до 4000 лева. Ззадължения на всеки притежател на частно животно. В опита си да отстрани това недоразумение, Иван и неговите приятели от детинство – Жоро (Красимир Василев) и Евгени (Димитър Банчев и Тодор Дърлянов) – попадат в света на Учреждението. Минавайки през 7-те кабинета, или 7-те кръга на Административния Ад, те се изправят пред все по-нови и неочаквани нива на абсурда: за да се разгледа въпросът, трябва да убият лисица или да представят протокол за такава; трябва да се справят с непрестанните реформи, които за минути премахват сектори и създават нови; трябва да лъжат, че са завършили само III-ти клас, за да не дразнят портиера. В безумния си поход за доказване на сакото като такова, те откриват съветник, който да ги насочва по пътя им – Висящия (Кръстю Кръстев) – мъж с две деца и съпруга, заседнал преди два месеца в единствения асансьр на Учреждението. Асансьорният техник е съкратен, а моделът е стар и никой няма сметка да го поправи. Днес да го извадят, утре, и въпросът остава висящ. Истинският кошмар настъпва, когато Иван Антонов и приятели се изправят пред Чиновниците (в ролите на всичките 6 чиновника – Кръстю Лафазанов). От деловодителя до Началника те стават все по-изобретателни и мощни. Появява се и надежда: Иван спечелва доверието на един вътрешен човек. Чиновничката Дерменджиева (Елена Начева) напуска добре платеното си място и тръгва с него, за да докажат грешката.

Ще пребори ли Иван тази многоглава държавна Годзила, която пази златни ябълки на властта си? Какво ще загуби по пътя си? Дали ще успее да докаже, че сакото не е овца?