Едуард II

по Кристофър Марлоу

Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ Велес, Северна Македония

Предстоящи представления

Няма предстоящи събития

ОПИСАНИЕ

РЕЖИСЬОР: Андрий Жолдак
ДРАМАТУРГ: Сашо Димоски
ТЕКСТ: Андрий Жолдак и Сашо Димоски (според Кристофър Марлоу)
СЦЕНОГРАФИЯ: Андрий Золдак и Даниел Золдак
АСИСТЕНТ РЕЖИСЬОР: Никола Кимовски
КОСТЮМИ: Симон Мачабели и Раде Василев
МУЗИКА: Сашко Костов
ДИЗАЙН НА ПЛАКАТИ: Филип Коруновски
ФОТОГРАФ: Данчо Стефков

УЧАСТВАТ: Васил Зафирчев, Фаик Мефайлоски, Йордан Витанов, Борис Кръстев, Мария Баркова, Сандра Танчева, Кире Ацевски, Бобан Алексовски, Илин Йовановски, Йована Миладинова, Тодор Стойковски, Леонида Гулевска, Никола Петкович, Бранко Михайлоски

Тази пиеса има няколко различни посоки: основната посока е историята на "Едуард II" от пиесата на Марлоу, следвана от "Ричард II" на Шекспир. Темите на основната драма, които са ми интересни и за които говорим, са: отношенията между баща и син, в отсъствието на майката, мотивите за власт и лукс и следователно прекомерна наслада, енергията на младите хора и техните директност. Освен това бракът на Едуард и създаването на семейство… и несъвместимостта.

Освен това промяната в сексуалната ориентация на Едуард и неговата страстна любов към мъжете. Смъртта на бащата, на краля и с това изчезването на всички бариери и пречки за сина. Съществена е и лудостта на изоставената жена – съпругата и кралицата и планът за убийството на съпруга. Също така, тъмнината на човешката психика, психологическите и сексуалните отношения между хората. Въпреки това, върховният конфликт на 21-ви век е конфликтът на надмощие между мъжа и жената и в хода на тази пиеса ще видим как се разиграва това. Тези нишки се разказват чрез различни театрални форми, от психологически реални ситуации до ритуален театър и от съвременния физически театър до възможния театър на бъдещето. В центъра на историята са актьорите, които са реални хора и чрез тях можем да видим нещо и за хората, които живеят днес, през 2023 г.

След постановките на "Електра" и "Соларис" в MNT, "Едуард II" е третата ми пиеса с македонски актьори и точно при тях съм очарован от отвореността им към театъра и желанието им за живот!

Андрий Жолдак