Арт

от Ясмина Реза

Младежки театър „Николай Бинев“ - гр. София

Предстоящи представления

Няма предстоящи събития

ОПИСАНИЕ

Автор: Ясмина Реза
Превод: Красимир Мирчев
Режисьор: Владислав Стоименов
Сценография и костюми: Ванина Цандева
Композитор: Калин Николов

Участват: Петър Петров - Перо, Георги Гоцин, Кирил Недков

„Арт“ е вълнуваща история за изкуството, приятелството и способността ни да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин.

Колко бихте платили за бяла картина? Има ли значение кой е художникът? Можем ли да наречем изкуство една картина, ако виждаме пред себе си едно бяло платно?

Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с „фини бели диагонални ивици“. За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е „боклук“ и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му.

Може ли една картина да постави на изпитание дългогодишни приятелства? Доводите „за“ и „против“ картината преминават границата на добрия тон. Тримата най-добри приятели я използват за параван, за да кажат какво наистина мислят един за друг и приятелствата им изглеждат все по-крехки и носещи умора, а не вдъхновение.

Ще успеят ли Серж, Марк и Иван да запазят 15-годишното си приятелство или една картина ще сложи краят му?

Пиесата „Арт“ е явление в модерната драматургия и мигновено постига изключителен успех, както сред критиката, така и сред публиката в целия свят. Пиесата е поставяна в безброй театри и държави, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Португалия, Русия, Индия, Южна Африка, Италия, Аржентина, Тунис и много други!

Според един от най-големите френски вестници „Le Monde“ пиесата „Арт“ е най-поставяното съвременно френско драматургично произведение в света, а езиците, на които е преведена са десетки.
Още с появата си „Арт“ се превръща във феномен, получавайки дълъг списък от номинации и награди!

Пиесата е носител е на наградите „Молиер“, „Тони“ в категорията „Най-добра пиеса“, „Лорънс Оливие“ в категорията „Най-добра нова комедия“, New York Drama Critics' Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след „Пулицър“, която се връчва от 1936 г.) в категорията „Най-добра пиеса“, „Evening Standard Theatre Award“ в категорията „Най-добра комедия“ и на още много, много други награди и номинации...

„Арт“ е пиеса за изкуството и неговата стойност и за приятелството...и неговата стойност.