Опасни връзки

от Шодерло дьо Лакло

Гостува Младежки театър „Николай Бинев“ – гр. София

Loading..

ОПИСАНИЕ

Автор: Шодерло дьо Лакло
Превод: Пенка Пройкова
Режисьор: Станка Калчева
Драматизация: Станка Калчева
Сценография: Свила Величкова
Композитор: Емилиян Гацов
Хореография: Никола Хаджитанев

Участват: Александър Димов, Рая Пеева, Мариана Миланова, Ния Кръстева, Владислав Стоименов, Мелани Младенова, Александра Свиленова

Колкото и да се променя светът, човешките надежди, страсти, влюбвания и предателства остават сякаш все същите. По тази причина има вечни текстове и вечни теми. Именно подобен „вечен“ роман е „Опасни връзки“ от Шодерло дьо Лакло! Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е обичаната и изключителна актриса от трупата на Младежки театър Станка Калчева, за която този спектакъл е дебют в ролята на режисьор!

Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на френската литература, спечелила високата оценка на критика и публика. Веднага след публикуването си, романът печели любовта на читателите във Франция, а впоследствие и в безброй други страни, за да бъде наречен „световен шедьовър“. Огромната слава на романа „Опасни връзки“ преминава през вековете, продължавайки да вълнува със своята дързост, актуалност и интрига.

На какво са готови двамата бивши любовници – маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон, за да постигнат висшата си цел – отмъщението? И колко невинни ще пострадат? Могат ли любовта и страстта да бъдат използвани като оръжие в нечий коварен план? Съучастници в множество предизвикателства, любовни завоевания и пъклени планове, двамата постепенно се отправят по дългия път на отмъщението, а той често съвпада с пътя на (само)унищожението…

„Отмъщението е ястие, което се сервира студено.“, гласи популярната поговорка. Но заслужено ли е то? И съществуват ли правила в любовта и войната?