Вицекралят Банк

от Йожеф Катона

Гостува НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР БУДАПЕЩА - Унгария

с антракт

Loading..

ОПИСАНИЕ

режисьор Атила Виднянски
костюмограф Кристина Бержени
драматург Ерну Веребеш
асистент-режисьор Рита Херпай

Участват:
Шандор Беретян, Агота Силаги, Агнеш Барта, Питер Херцег, Ласло Сабо Шебестиен, Ханга Мартош, Нандор Беретян, Атила Криштан, Мартин Мисарош, Одон Руболд, Доман Сеп, Ищван Мадачи, Роланд Бордаш, Марк Хорват, Габор Вида, Мари Наги, Йожеф Варга, Золтан Гемеши, Адам Хайду, Очи Латабар, Питер Варга, Атила Пайов, Чаба Таба, Ноеми Шиклоши, Дорка Имей, Едина Балог, Хенриета Варга-Дани, Моника Кошина, Донат Дориан Хегедюш, Хелина Богнар, Гергю Колмар, Богларка Менихарт, Чонгор Сенткерест

Спектакълът не е подходящ за лица под 16 години.

"Подобно на Шекспир, Катона не е обикновен философ. Той създава герои, в които публиката се припознава и които предизвикват у нея съчувствие, любов, презрение, омраза. Той изгражда драматургичната конструкция върху винаги актуални, завладяващи, проникновени и напрегнати конфликти. „Вицекралят Банк“ ни припомня редица вечни теми: за усещането, че сме по средата – заседнали между Изтока и Запада от хиляди години, за повторението на едни и същи модели на исторически конфликти, за това че сме неразбрани и в противоречие с останалия свят. Но Катона не става дидактичен, а вместо това изтъкава дълбоко затрогваща история за любовта, лоялността, съблазняването, предателството, патриотизма, властта и политиката." – казва режисьорът Атила Виднянски. Той поставя „Вицекралят Банк“ в Националния театър за трети път, след версиите си от 2002 и 2017 г., като в настоящата поверява ролите на млади, но узрели за ролите актьори. "Когато започнах да работя по постановката през 2002 г., имах усещането, че светът се променя. И към настоящия момент светът се е променил – радикално и безвъзвратно, затова реших да създам ново представление с нови идеи, този път с млади актьори."

ЗА РЕЖИСЬОРА:
Атила Виднянски (р. 1964) е унгарски театрален и оперен режисьор, преподавател, театрален мениджър и организатор на фестивали. Родом от Закарпатието, което днес е част от Украйна, той основава там своя трупа (1993 г.), която продължава да работи и до днес и е селектирана за участие в престижни фестивали – от Нанси до Торун и Москва, включително театралните олимпиади в Москва и Санкт Петербург.
Бил е главен режисьор на Унгарската държавна опера, а от 2013 г. оглавява Националния театър в Будапеща. Той е основател на MITEM (Madách International Theatre Meeting). От 2023 г. е член на Международния комитет на театралната олимпиада и артистичен директор на Театралната олимпиада в Будапеща през 2023 г. Поставял е и в Националния академичен театър в Киев (Leszya Ukrayinka Theatre), Александринския театър в Санкт Петербург и Унгарската държавна опера. Неговите спектакли са са пътували из цяла Европа – от Стокхолм до Москва и Тбилиси, от Страсбург до Нанси и Киев. Носител е на много унгарски и международни театрални награди, сред които "Заслужил артист на Украйна" (2002 г.), награда "Мейерхолд" (2009 г., Москва) и наградата "Кошут" (2011 г.). Преподавал е в Киев и Капошвар, а в момента преподава театрална режисура в Университет за театрално и филмово изкуство в Будапеща. От 2020 г. е председател на Управителния съвет на фондацията, управляваща Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща.