Заклеваш ли се в децата?

от Саломе Льолуш

Гостува "База Х“ – гр. София

Loading..

ОПИСАНИЕ

Режисьор: Крис Шарков
Автор: Саломе Льолуш
Превод: Снежина Здравкова
Художник: Ванина Цандева
Музика: Емилиян Гацов - Елби

Участват: Весела Бабинова, Владимир Зомбори, Лидия Василева, Даниел Кукушев

Тя е психотерапевт, той е юрист. Те са двойка колкото влюбена, толкова и суеверна. Една вечер се заклеват, че ще си бъдат верни десет години, в името на децата си.
Времето минава и краят на този „срок на вярност“ наближава. А с него идва моментът за истината - колко тежи да кажеш „заклевам се“?
Докато се подготвят да преминат този дългоочакван крайъгълен камък и демонстрират чиста съвест, морал и благоприличие, съмнението и на двамата започва да прозира все повече. Пречупвайки морала по своя си начин, двойката влиза в една спирала от лъжи, от която излизането е почти невъзможно.
Новата пиеса на Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата?“ ни отвежда в ситуации, които са толкова неразрешими, колкото и истински. Защото са част от реалността на романтичните отношения днес. В главните роли влизат Весела Бабинова и Владимир Зомбори, които са двойка и извън сцената. Актьорския състав допълват Лидия Василева и Даниел Кукушев. Режисьор е Крис Шарков, а сценограф - Ванина Цандева.
След успеха на „Това не го казвай!“ с Теодора Духовникова и Захари Бахаров това е втората пиеса на френската авторка Саломе Льолуш, която излиза на българската театрална сцена. Комедията вълнува със своята актуалност и с пикантното си чувство за хумор. Текстът е жив, изненадващ, интелигентен, а актьорите се надпреварват в един безкраен двубой на малки тайни и големи лъжи.

Един мъж и една жена. Всеки с дете от предишна връзка. Заклеват се в децата си за 10 години вярност.
Каква е отговорността на изречената дума? Все по-често подценявана от нас, свикнали на всепозволеността, всеки да може да казва, обещава и да се врича във всичко. Изречената дума обаче притежава неподозирана сила.
Какъв е смисълът на клетвата в наши дни? Дали е просто ритуал или реална настройка на нашата лична морална ос? Къде се случва изневярата – в съзнанието или в реалните действия? Отдавна в театъра самото намерение за измяна има мощна перформативна природа. Възможно ли е една двойка да запази любовта в свят от постоянни изкушения? Нужно ли е любовта да бъде заложена, за да си припомняме, че съществува?
Тези и други въпроси се съдържат в новата пиеса на Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата?“. Задават се в една забавна и опасна игра за възрастни, която утвърждава клетвата не толкова като манипулация от непонятна висша сила, а като обет пред самия себе си.