Новини

Предстоящ Българо-Американски проект говори на нов театрален език

10 януари 2012, 13:53

Театрален проект с уникална разработка ще бъде представен в Драматичен театър - Пловдив на 13-ти януари. Той е плод на взаимоотношения на театъра в Смолян, Калифорнийския Университет в Лос Анджелис (UCLA) и Родопска международна театрална лаборатория „Леон Кац”. Създателите на проекта са авторът на пиесата „Адаптация на Макбет” Джаред Стайн, режисьорът Петър Карапетков и Джеф Бърк – директор на Център за изследвания на авангардни технологии (REMAP) към UCLA.

Целта на този екип е да създаде уникален по рода си пърформанс, който да обедини авангардни и неизползвани в театрално пространство софтуерни технологии. Същите са разработвани в REMAP от Джеф Бърк и неговия екип, включващ дизайнери от цял свят. Разработването на този проект започва през 2010 година в UCLA като курс, включващ студенти от 7 различни държави, представящи три различни катедри – по театър, инженеринг и архитектура. Благодарение на подкрепата на кмета на Лос Анджелис г-н Антонио Виларайгоса проектът получи възможността да бъде представен през есента на 2012 в Центъра за театър на Лос Анджелис (LATC).

Проектът е и сред петте финалисти, разглеждани за финансиране от организацията Trust of Mutual Understanding (TMU). При одобрение на проекта, TMU ще финансира провеждането на уъркшоп от българо-американския екип в Лос Анджелис през есента на 2012 г. като подготовка за продуцирането на спектакъла в пловдивския театър през 2013 година. Част от технологиите, които ще бъдат използвани в „Адаптация на Макбет”, ще бъдат представени на 13 януари (петък) в Камерна зала на Драматичния театър от 18 часа от Джеф Бърк и Петър Карапетков, които пристигат от САЩ специално за тази презентация.