Разговори с Исус, Пилат и Юда. Евангелие не по Матея

от Стефан Продев

Участват

Постановъчен екип

режисьор Стайко Мурджев
сценично оформление Петър Митев

Описание

ЗА ФОРМАТА

„СЦЕНА ЗА ИДЕИ И СПОРОВЕ“  е серия от публични актьорски четения на авторски текстове, представящи различни гледни точки към проблеми, исторически събития, личности и идеи.

Новият театрален формат на Драматичен театър-Пловдив има за цел да събуди острия полемичен дух, необходим на съвременното общество, да възроди имената на забравени български и световни мислители, да освети спорни моменти от историческото ни битие, да ни накара смело да се взрем в идващото бъдеще.

Своеобразната театрална форма е насочена към зрителите, за които мисленето е път, сблъсъкът на идеи – авантюра, събудените въпроси – наслада за ума и интелекта.

Входът е свободен с предварително взети от билетна каса и „Галерия 28“ пропуски. Местата са силно ограничени. Четенията се провеждат на лятната сцена в двора на Драматичен театър-Пловдив.

 

ЗА “РАЗГОВОРИ С ИСУС, ПИЛАТ И ЮДА. Евангелие не по Матея“

Големият български публицист и есеист Стефан Продев представя три измислени разговора на един журналист с Исус, Пилат и Юда.

В своя версия на евангелието писателят представя Христос и Юда като съзаклятници в борбата срещу Рим и богатите фарисеи.

Кое ги разделя?

По-силен ли е борецът от човека?

Каква е цената на предателството?

С какво се заплаща безучастното свидетелство?

Вечни въпроси, които терзаят и измъчват човешкото сърце две хилядолетия…

 

Стефан Иванов Продев /1927-2001/ е български журналист, писател, есеист, публицист и филмов сценарист.

За него Анжел Вагенщайн написа: „Не мисля, че преувеличавам, като смятам, че в този голям и храбър българин, този велик гражданин, влюбен в народа и страната си, действително имаше нещо ботевско – с онази негова революционна екзалтация и трагизъм, с патоса на борбата, но и с болезненото чувство за обреченост. Със самотата на големия дух, който ще остане недокрай или недобре разбран от своите съвременници.“