Колега

от Ованес Торосян и Петко Венелинов

Описание

Автори, режисьори и главни действащи лица в „Колега“ са младите актьори Ованес Торосян и Петко Венелинов. Торосян е добре познат от многобройните си роли в театъра, както и в едни от най-нашумелите български филми в последно време като „Аве“, „Тилт“ „Съдилището“ и „Източни пиеси“. Той е и режисьор на нашумялата постановка на пловдивския драматичен театър „Дани и дълбокото синьо море“. Петко Венелинов е също една от младите надежди на българския театър, участва в постановките „Хамлет“, „Рицарят на светия дух“ и „Солунските съзаклятници“ на сцената на Народния театър, а пловдивската публика го познава от ролята му на Орфей в представлението „Евридика в подземния свят“ на режисьора Стайко Мурджев.

„Колега“ е обръщение на професионалните шофьори помежду им, но е и нещо много повече. То е емблема за цяла социална прослойка и нейния микро свят с изнервен трафик, забързани клиенти, бесни клаксони, засичания, псувни, битовизми…

„Колега“ разказва за тази реалност, в която Митко и Спиро са колеги на маршрутки. Карат от сутрин до вечер, живеят като средностатистически българи и мислят, че са щастливи, докато… не остават без работа.

„Колега“ е комедия за размисъл – историята на двама шофьори на маршрутки в София, чийто живот се преобръща. Те остават без работа и попадат в театъра като сценични работници. Това е една невероятна смешна комедия. Но хуморът се смесва с размишления за живота и смисъла, а душата проговаря с гласа на Мариус Куркински.
Мариус Куркински участва в представлението с два записани монолога, не е на живо. Той е и голям приятел и съмишленик на „Колега“ и колегите Петко и Ованес от самото начало на спектакъла. Участва и в рекламите на пиесата.