Караконджул

по Николай Хайтов

гостува Народен театър "Иван Вазов"
80 Минути

Описание

„КАРАКОНДЖУЛ“
по „Дервишово семе“ на НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Постановъчен екип:

Постановка – Стоян Радев
Сценография и костюми – Елица Георгиева
Звукова картина – Стоян Радев
МОНОСПЕКТАКЪЛ НА ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ

 

„КАРАКОНДЖУЛ“ е трагикомична, изиграна автентично и прекрасно от Валери Йорданов равносметка на една необичайна съдба: популярният от разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе“ герой Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със зрителите житейския си път: оженен в невинността на своите 14 години, той губи любимата си, и любовта, изгаря от мъка, от страст по отмъщението – но с много вътрешни перипетии и колебания намира път към себе си. Проправя го трудно – защото е мъж див и неподчиним, изсечен като планинска скала. Води спорове с кмета Чаталбашев, спомня си първите мигове на своя брак, който всъщност е една детска игра, копнее да е край любимата жена и това го смирява понякога, а понякога го прави велик в посвещението  към нея. Целият блика от природна сила, от наивни и мъдри открития, от смешни до сълзи разкази на случки, които разширяват представите ни за силата и смисъла на човешкото същество и неистовите му битки с и за живота.

Затворен в планинската си колиба и в непреживяната си любовна мъка, Рамадан Дервишов споделя себе си и своя първичен опит сякаш с целия свят – с хора, близки и далечни, случайни и съкровени, съседи и съселяни, с природата, домашните животни и така окръгля и преизпълва с вълнение и събития, с наивност и премъдрост, с болка и смях човешкото съществуване.

Неслучайно КАРАКОНДЖУЛ е прозвище на човек, обзет от безсъние. Много безсънно-интересна е срещата с героя Рамадан, сътворен от един блестящ театрален екип и изигран от обичания актьор Валери Йорданов.

Награда ИКАР 2021 в категория Водеща мъжка роля на Валери Йорданов за ролята на Рамадан Дервишов.

Драматург на постановката – Мирела Иванова

Асистент-режисьор – Боряна Митева

Художник на плаката и програмата – Янина Петрова

Фотограф – Божидар Марков

Премиера – 22 и 23 януари 2020 г.

Представлението не е подходящо за лица под 12 г.

Времетраене – 1 ч. 20 мин., без антракт