Антигона и Хората

по Софокъл

гостува Родопски драматичен театър "Н. Хайтов" - Смолян

Описание

„АНТИГОНА И ХОРАТА”

превод: Кирил Мерджански
сценичен вариант и режисура: Делян Илиев
сценограф: Анна Шопова
композитор: Мира Искърова
участват: Божана Мановска, Самуела-Ивана Церовска (гост), Атанас Найденов, Асен Левов, Борис Хаджийски

Начинът ни на работа по пиесата на Софокъл „Антигона“ прави невъзможен отговора на въпроса „Какво искате да кажете с този спектакъл?“.  Опитвали сме се да потънем в темите и текстовете на автора и да ги проверяваме през изключително богатите актьорски природи на нашата млада трупа. Голяма част от работата ни е на принципа на импровизационния театър и се надявам публиката да прегърне тази идея пред нея да се раждат буквално неповторими сцени. В тази връзка мога единствено да изтъкна няколко неща, които НЕ правим, които НЕ са част от нашия процес, неща, към които сме АНТИ.

Какво не е спектакълът „Антигона и Хората“?

„Антигона и Хората“ не е комедия.
„Антигона и Хората“ не е умозрителен театър.
„Антигона и Хората“ не е работа, свършена през пръсти.
„Антигона и Хората“ не е претенция за „така се прави“.
„Антигона и Хората“ не е създаден от индивидуалности, а от група.

Много от нас смятат древногръцките сюжети за прашасали антики, стоящи в библиотеките на родителите ни. Уважаваме ги по подразбиране, учим ги в училище, казваме, че сме ги чели и задължително кимаме утвърдително с глава, когато някой заговори за тях. Те са   нещо там “, онези  шантавите истории  и предимно  оня, дето спал с майка си .

Нашият спектакъл се опитва да изтупа прахта от  Антигона  и да я прочете през няколко млади човека, които с любопитство застават лице в лице с мощните теми в  царицата на трагедиите . Надникваме в света на Софокъл през нашата собствена чувствителност и скърбим по липсата на Антигони днес. „Антигона и Хората“ не е разказ, а пътуване. Каним Ви да споделите това пътешествие с нас!