Сестри Палавееви

по едноименния роман на Алек Попов

90 Минути

Участват

Постановъчен екип

драматизация Алек Попов и Деляна Манева
постановка Елена Панайотова
сценография Петър Митев
костюмография Николина Костова-Богданова
музика Асен Аврамов
хореография Татяна Соколова
видеодизайн Петко Танчев
анимация Сотир Гелев
фотографи Атанас Кънев и Георги Вачев
плакат Явор Димитров

Описание

Награда „Икар“ 2016 в категория „Дебют“ – Боряна Братоева и Мила Люцканова

Номинации „Аскеер“ 2016:

  1. Добрин Досев за ролята на Медвед в категория „Поддържаща мъжка роля“
  2. Николина Костова-Богданова в категория „Костюмография“
  3. Алек Попов и Деляна Манева за драматизацията на романа „Сестри Палавееви“ в категория „Съвременна българска драматургия“

Сестри Палавееви са ученички от Първа Девическа гимназия. Близначките са 17-годишни, руси, стройни и атлетични. Момичета от богато буржоазно семейство, израснали „в саксия“. Презират и двамата си родители, които за тях са затънали в еснафския бит. В търсенето на смислена кауза и желанието да са част от организирана общност, Кара и Яра последователно преминават през популярни за епохата „движения и учения“ – теософи, дъновисти, толстоисти, бранници, комунисти.
Принцеси сред селяните, тe носят здрави якета, немски обувки, швейцарски часовници, ножчета, компаси, лекарства. Не съзнават еротичното си въздействие върху другите. Основна цел на сестрите е да се превърнат в „нови хора“, след като намерят достатъчно значима кауза, която да осмисли живота им. Желанието им да изгорят мостовете след себе си и да минат „от другата страна“ поражда трагикомичен хаос, в който са въвлечени много хора и институции.

отзиви в медиите