Някъде в този живот

от Израел Хоровиц

Гостува Народен театър "Иван Вазов"

Участват

Стоян Алексиев , Емануела Шкодрева , Валентин Ганев , Теодор Иванов

Постановъчен екип

Превод от английски Светлана Панчева
Режисьор Гаро Ашикян
Сценография и костюми Милена Пантелеева
Музикална картина Гаро Ашикян

Описание

Звездите на Народния театър „Иван Вазов” СТОЯН АЛЕКСИЕВ и ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА блестят в премиерния спектакъл на Камерна сцена НЯКЪДЕ В ТОЗИ ЖИВОТ ИЛИ ДА СИ ПАРКИРАШ КОЛАТА В ДВОРА НА ХАРВАРД”. Режисьорът Гаро Ашикян поставя една от най-прочутите пиеси на световноизвестния Израел Хоровиц, а в представлението с гласовете си участват още Валентин Ганев и Теодор Иванов.

 

ГАРО АШИКЯН неслучайно избира пиесата на Хоровиц: „Тази пиеса е като потънал кораб. Тук-там се виждат части от мачти, някой комин… елементи от едно пътуване, от изминат път. Едно от удоволствията на нашата работа беше да се гмуркаме и да изследваме невидимата част на този кораб. Творбата на Израел Хоровиц е една добре прикрита крайност. Тя притежава онази чаровна недоизказаност, която е характерна за произведенията, отдалечени от злободневната тематика. „Обстоятелствата налагат един саможивец да ползва услугите на домашна помощница. Случайно или не, тя се появява и в живота на стария учен настъпват някои промени… Пиесата се случва някъде между техните непринудени разговори, радиоприемника и корабните сирени от близкото пристанище”, казва той за спектакъла.

 

СТОЯН АЛЕКСИЕВ е в ролята на Джейкъб Бракиш – преподавател по музика и английски, „Страшилището на града”, и казва за ролята си: „За мен изпитанието да бъдеш Джейкъб Бракиш в пиесата на Хоровиц се криеше във въпроса : „Да Играеш или да Живееш?“ Избрах: „Ще Живея в Играта.“

 

„Моята Катлийн е чувствителен, раним, притеснителен човек. В нея има и стаена лудост, и твърдост. В същото време тя човек с вътрешен потенциал и любопитство към живота. Именно това ме интересува в пиесата на Израел Хоровиц и срещата между тези два различни свята – Джейкъб Бракиш и Катлийн Хоугън – кое дава възможност на човека да разгърне потенциала си и кое му пречи? Дали можеш да надскочиш себе си и да разкриеш способностите си? Защото си мисля, също като моята героиня, че когато няма какво да губиш и си изправен лице в лице с реалността, вече не се страхуващ от нищо и можеш да зададеш всички въпроси и да намериш отговорите”, казва ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА за ролята си на Катлийн Хоугън.

Пиесата на Израел Хоровиц е странна и едновременно с това съвсем разбираема човешка история за срещи и разминавания, за избухвания и притихвания, за признания и осъзнавания. Самият той казва за нея: „Погледнато от гледната точка на Катлийн ми се струва, че пиесата е за придобиването на сила, смелост и знание. В началото на пиесата Катлийн има много малко от всичко това, докато в края тя притежава в изобилие от трите. Погледнато от гледната точка на Бракиш ми се струва, че пиесата е за споделянето на силата, смелостта и знанието. Но благодарение на своето образование (или липсата на такова), считам, че Джейкъб Бракиш и Катлийн О`Хара са в голяма степен една и съща личност”.